Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Nokkosen historia

Nokkosta on käytetty kuitukasvina jo tuhansia vuosia. Nokkoskuituja on todennäköisesti käytetty kivikautisissa verkoissa. Suomesta nokkoskangasta on löydetty rautakauden haudoista. Nokkosesta saadaan kuitua, jota on nyt pyritty ottamaan uudelleen käyttöön vaatteiden valmistusaineena.

Nokkosta on käytetty myös ruuaksi jo vuosisatoja, joten uudesta tulokkaasta ei ole kyse. Nokkosta on kerätty myös siitä saatavan väriaineen vuoksi. Siitä saadaan tummanvihreää väriainetta, jota on käytetty naamioitumiseen toisen maailmansodan aikana.


Ravintokäyttö

Kansanperinteessä nokkosta on käytetty reumaattisten kipujen hoidossa sekä kunnon parantajana. Tarinoiden mukaan se soveltuu myös lemmenlääkkeeksi.

 

Nokkosesta soveltuvat käytettäväksi kaikki osat, lehdet, juuret sekä siemenet. Varsi tosin on kuivuessaan varsinkin niin kovaa, että se kannattaa jättää esim. hevosille tai koirille jauhettuna ravintolisäksi.

Nokkosta voidaan ryöpättynä käyttää tuoreravintona. Tuoreet, puhtailta paikoila aurinkoisena päivänä kerätyt nokkoset kiehautetaan n. 3 minuutin ajan ja jäähdytetään. Nokkosta ei pidä kerätä runsasravinteisilta paikoilta, kuten komposteista tai navettojen vierustoilta, sen keräämien nitraattien vuoksi. Parin aurinkoisen päivän jälkeen nitraatteja on nokkosessa vähemmän ja ryöppäämällä nokkoset väljässä vedessä saadaan siitä turvallista ravintoa. Kuivattaessa vesiliukoiset nitraatit haihtuvat myös, ja kuivattuna nokkosta voidaan käyttää sellaisenaan ravinnoksi. Kuivatun nokkosen käyttötapoja on monia ja usein vain mielikuvitus on rajana. Miedon makunsa puolesta se sopii arvokkaaksi lisäksi useimpiin ruokiin.